Saturday, 13 February 2021

Pse Zvicra i ka rrugët më të sigurta në Botë?

 

Raporti i lëshuar në janar të vitit 2020 zbuloi se rrugët e Zvicrës janë të sigurta – dhe po bëhen edhe më të sigurta.

Veç 3 vende në botë kanë shkallë më të ulët të viktimave në rrugët e tyre – Singapori, Irlanda dhe Suedia – ndërsa vetëm dy vende kanë një rrezik më të ulët të viktimave në shembullin e një dëmtimi në rrugë (Sllovenia dhe Zelanda e Re).

Kjo do të thotë që jo vetëm që rrugët zvicerane janë të sigurta, por infrastruktura e shërbimeve shëndetësore dhe ato urgjente janë gjithashtu të shkëlqyera.

Masat e rëndësishme të mbrojtjes: Guido Bielmann, një zëdhënës i autoriteteve federale të rrugëve Zvicerane FEDRO, i tha The Local se politikat e sigurisë rrugore – veçanërisht nisja e planit të veprimit Via Sicura – ishin pas rrugëve të sigurta të Zvicrës.

“Këshilli Federal i Zvicrës filloi në vitin 2008 me projektin e Via Sicura, për t’i bërë më të sigurt rrugët zvicerane”, tha Bielmann. “Masat për sigurinë në komunikacion përfshijnë sjelljen në komunikacion, sigurinë e infrastrukturës [dhe] parandalimin … u përcaktuan masa të rëndësishme parandaluese.

“Me këto masa, ligjet dhe rregullat ekzistuese duhet të zbatohen dhe pikat e zeza të aksidentit duhet të eliminohen. “Në rrugët e larta, shpejtësia maksimale është 120 km/orë”.

Ndërsa projekti – që do të thotë ‘Siguria në rrugë’ në Itali – mund të shihet si një sukses i plotë, Bielmann vëren se siguria rrugore është rritur në Zvicër për dekada të tëra.

“Në 1971, 1700 persona humben jeten në aksidente rrugore në rrugët zvicerane. Në vitin 2016 ishin 216. Përfundim: Via Sicura është vërtet e justifikuar”. Dënime më të larta dhe sisteme të zbulimit janë zbatuar për vozitjet e personave të dehur dhe sjellje të tjera të pasigurta si shpejtesia.

0 Komentues: